Askersund

Tipsa:

Dela på Twitter Dela på Facebook

Skärgård och skog

Askersunds kommun kännetecknas av Vätterns vackra skärgård, Tivedens trolska skogar och den pittoreska stadskärnan från 1700-talet med kullerstenstorg och hamn. Vi kan erbjuda ett stort antal evenemang, framför allt under sommarhalvåret.

En tredjedel av kommunens invånare bor i Askersunds stad, en tredjedel i mindre orter och en tredjedel i ren landsbygd. Detta skapar en myllrande och levande bygd med stort lokalt engagemang.

Ledord och vision

Kommunens ledord är ”Lust, mod och engagemang”.

Vår vision för 2025 är: Med våra fina miljöer och rika kultur är vi ett hållbart val för människor med krav på livskvalitet. Kommunen är välmående med Vätterns snabbast växande stad som mittpunkt. En aktiv bygd för aktiva människor.

Företagande

Våra företag går bra och placerar sig ofta på fina placeringar i mätningar som presenteras. Andelen invånare som driver företag ligger strax över rikssnittet och det finns en tydlig entreprenörsanda i bygden. Kanske bottnar denna i Askersunds långa tradition som handelsstad, omlandets småindustri och starka gröna näringar.

Näringslivsarbetet drivs i tät samverkan mellan kommunen, våra lokala företag och våra företagsorganisationer. Dialogen är livaktig och vi har sedan länge ett beslut om att alltid skratta på våra möten. Om man skrattar tillsammans litar man på varandra!

Fakta

Invånarantal: 11 000

Antal företag: ca 1000

Fem största arbetsplatserna: Askersunds kommun, Zinkgruvan Mining, Munksjö Aspa Bruk, Alfapac, Skyllberg Industri. Andra välkända varumärken är Svensk Glasåtervinning, AKLA, Husqvarna och Abigo Medical med produkten Sorbact.

Infrastruktur: Askersund ligger vid en av landets utpekade godsstråk, riksväg 50, Bergslagsdiagonalen som utgör länken mellan E4 och E20.

Investeringar: Under 2010-talet kommer investeringarna i kommunen att nå historiska nivåer. Satsningar på vägar och järnväg kommer att innebära ett stort lyft för transporter, arbetskraftsförsörjning och turism. Nya lägenheter och villatomter skapas på flera orter i kommunen. Dessutom byggs ett nytt kunskaps- och kulturcentrum i Askersund med skola för årskurs 6-9, musikskola, bibliotek och konsertsal med digitalbio för 500 personer.

Företagsklimat och arbetsmarknad: Askersunds kommun har klättrat rejält i Svenskt Näringslivs rankning av det lokala företagsklimatet under de senaste åren. Den öppna arbetslösheten är låg och antalet arbetstillfällen i kommunen har en positiv trend.

Sidan uppdaterad 2018-02-27 av broadmin BRO